Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zelí

21. 7. 2007

Dušené zelí

Suroviny:

  • 1/2 kg kysaného zelí
  • 1 cibule
  • 5 dkg sádla
  • 2 syrové brambory
  • kmín
  • sůl
  • cukr
  • ocet

Postup:  zelí vymačkáme (voda bývá moc kyselá), zalijeme vodou, osolíme, okmínujeme, přidáme na sádle osmahnutou cibuli a dáme vařit. K měkkému zelí přidáme nastrouhané syrové brambory, promícháme a necháme povařit. Dochutíme solí, cukrem, octem nebo vodou, která zůstala ze zelí. Podáváme s houskovým nebo bramborovým knedlíkem.

Cuketové zelí

Suroviny:

  • cuketa
  • cibule
  • 1 stroužek česneku
  • olej
  • sůl, pepř
  • cukr
  • citron nebo ocet

Postup: cuketu oloupeme, zbavíme jádřinců, nastrouháme, osolíme, opepříme a necháme chvíli stát. Na pánvi na oleji zpěníme cibuli a česnek utřeme. Vodu, kterou cuketa pustí, slijeme. K cuketě přidáme 2 lžíce oleje a 2 lžíce vody a dusíme asi 5 minut. Přidáme česnek, zpěněnou cibuli a necháme přejít varem. Dochutíme cukrem, citronem nebo octem.

 

Kedlubnové zelí

Suroviny:

  • kedlubny
  • cibule
  • hladká mouka
  • olej nebo sádlo
  • sůl, pepř
  • ocet
  • cukr

Postup: kedlubny nastrouháme na hrubém struhadle, trochu podlijeme a uvaříme do měkka. Na pánvi na oleji osmažíme cibulku, přidáme mouku a vytvoříme jíšku, přidáme do zelí a povaříme. Dochutíme solí, cukrem, octem, pepřem a podáváme.

Kysané zelí

Suroviny:

  • 7 kg zelí
  • 5-6 větších cibulí
  • 15 dkg soli
  • 30 dkg cukru
  • 25 kuliček Spolarinu
  • 3 dkg kmínu
  • 3 dkg hořčičného semínka
  • 1 l octa
  • 2 litry vody
  • 1 sáček pyrosyřičitanu - lze zakoupit v drogerii

Postup: všechny suroviny smícháme a necháme den odstát, občas promícháme. Druhý den plníme do sklenic, zavíčkujeme a uložíme. Nesterilujeme.