Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama
Založte webové stránky zdarma - eStránky.cz
 


  • Pudink - nepřipálí se, když dno a strany hrnce před vařením vymažeme máslem
  • Sýr neteče - sýr při smažení nevytéká, když ho obalíme 2x v  trojobalu a dáme na 1/2 hodiny do mrazáku
  • Bramborové knedlíky v prášku - knedlíky vylepšíme, když přidáme vařené brambory, sůl, strouhanku a máslo (ramu). Na 1/2 sáčku knedlíků (25 dkg) dáme 3 středně velké brambory, špetku soli,  1 lžíci strouhanky a 1 lžíci másla. Nastrouhané brambory, sůl, strouhanku a máslo rozmícháme se směsí na knedlíky,  přidáme vodu (o 3 lžíce méně) a dále pokračujeme podle návodu. Z tohoto 1/2 sáčku uvaříme 3 knedlíky, které jsou velmi dobré.
  • Knedlíky - (bramborové, ovocné i houskové) vaříme v páře. Do hrnce dáme asi 2 cm vody, přivedeme k varu, vložíme pařák na knedlíky, na něj rozložíme mokrou utěrku a položíme připravené syrové knedlíky. Hrnec přiklopíme, konce utěrky přeložíme přes poklici a vaříme bez odkrývání dobu, jako když  je vaříme ve vodě. Po uplynutí doby poklici odklopíme, utěrku vezmeme za rohy a knedlíky přeneseme na prkénko. Zkusíme překrojit jeden knedlík nití, zda je vařený, když není, vrátíme je s utěrkou zpět do hrnce a dovaříme.
  • Bramborové knedlíky - lépe se krájí - po uvaření je potřeme slabě tukem, nebo je krátce ponoříme do studené vody
  • Chutný vývar - slepičí vývar získá vynikající chuť, když v něm povaříme feferonku
  • Kečup - když nemůžeme dostat hustý kečup z lahve, stačí zastrčit brčko až na dno sklenice, do lahve se dostane vzduch a kečup vyteče
  • Med - když dáváme med do těsta, tak namočíme lžíci do kuchyňského oleje a med krásně ze lžíce sklouzne
  • Máslo - když potřebujeme namazat máslo na chleba a je tuhé z ledničky, krájíme ho škrabkou na brambory
  • Řízky - naklepáváme v mikrotenovém sáčku, naklepeme jednu stranu, otočíme sáček a naklepeme druhou stranu
  • Pikantní řízky - chuť řízků vylepšíme, když je před obalováním potřeme rozetřeným česnekem nebo pikantní hořčicí
  • Párek - při ohřívání nepraskne, když ho vložíme do kastrůlku a přelijeme právě se vařící vodou, přikryjeme pokličkou a necháme 15 minut stát
  • Mleté maso - lépe se spojí a bude šťavnatější, když přidáme 1 velkou nastrouhanou syrovou bramboru
  • Palačinky - budou krásně nadýchané, když do těsta přidáme sodovku nebo 2 lžičky rumu a těsto necháme asi 1 hodinu odpočinout
  • Česnek - když se špatně loupe, vložíme stroužek na okamžik do vroucí vody, pak se snadno vymáčkne
  • Citron - když potřebujeme jen několik kapek šťávy, citron nekrájíme, jen propíchneme párátkem a z otvoru vymačkáme potřebné množství šťávy
  • Těsto - při přípravě těsta použijeme místo části másla zakysanou smetanu (asi 2/3), těsto bude jemné a nadýchané
  • Přesolená polévka - povaříme v polévce rozšlehaný bílek nebo plátky syrové brambory. Bílek i brambory před podáváním vyndáme
  • Ořechy - dobře se v robotu nasekají, když k nim přidáme 2 lžíce pískového cukru
  • Listové těsto - se nestáhne, když ho rozválíme a několikrát propíchneme vidličkou. Bude dobře listovat, když ho necháme asi 1/2 hodiny v klidu, pak těsto potřeme rozšlehaným vajíčkem a použijeme k pečení
  • Křupavá pečeně - když chceme mít křupavé kuře, kachnu nebo husu, potíráme ji při pečení černým pivem
  • Bábovka - když nejde vyklopit bábovka z formy, položíme na obrácenou formu utěrku namočenou ve studené vodě, bábovka se odlepí a dobře vyklopí
  • Rajčata - dobře se loupou, když ve slupce nařízneme malý křížek a rajče vložíme na okamžik do vařící vody
  • Květák - z květáku vyplave hmyz, když ho vložíme na 15 minut do slané vody. Při vaření odstraníme zápach, když dáme do vody 1 bobkový list.
  • Květák obalování - připravíme si 2 misky s uzávěrem. Do jedné dáme strouhanku. Do druhé misky uděláme těstíčko z vajíčka, hladké mouky, soli a mléka. Krátce povařený květák dáme do těstíčka, misku uzavřeme a protřepeme, přendáme do misky se strouhankou, zase protřepeme, vyndáme a můžeme smažit
  • Švestky a třešně - při zavařování nepopraskaji, když je před vložením do skleniny propícháme párátkem
  • Sáček na zdobení - vyrobíme ze silného igelitového sáčku, když ustřihneme růžek a do otvoru vložíme hubičku na zdobení 
  • Smažení - aby strouhanka při smažení neopadávala, přidáme do rozšlehaných vajec několik kapek oleje
  • Pečivo - starší pečivo potřeme na horní straně olejem, posypeme podle chuti (hrubá sůl, kmín, mák, sezamová semínka), dáme na plech a v troubě 5 min. rozpečeme při 170 stupních
  • Mléko - škraloup se neutvoří, když do hrnku teplého mléka nebo kakaa vložíme kostku ledu
  • Cibule - při krájení neslzíme, když nůž namáčíme do studené vody
  • Ryby - obalujeme těsně před smažením, jinak obal zvlhne a při smažení z porcí opadává
  • Maso a ryby - rozmrazujeme v mléce, zmizí příchuť mražených potravin a maso bude jemnější
  • Papriky - naplníme snadněji, když masovou náplň dáme do silnějšího igelitového sáčku, ustříhneme růžek a tlakem na sáček naplníme do paprik
  • Koblihy - při smažení dáme do tuku syrové plátky mrkve, tuk se méně přepaluje
  • Sýr - nastrouháme lehce, když struhadlo potřeme olejem. Okoralý sýr zvláční, když ho namočíme do mléka
  • Topinky - nenasáknou tolik tuku, když je před smažením postříkáme trochou vlažné vody
  • Vejce - při vaření nepraskne, když ho před začátkem vaření posypeme lžičkou soli
  • Pomeranče a grepy - se snadněji oloupají, když je vložíme asi na 3 minuty do vlažné vody
  • Polévka - když potřebujeme více zahustit již hotovou polévku, tak nastrouháme syrovou bramboru, přidáme do polévky a vše krátce povaříme