Jídla z rajčat
Zapečená rajčata
Suroviny:
- 70 dkg rajčat
- 1 velká cibule
- 25 dkg anglické slaniny
- 20 dkg eidamu
- 10 dkg strouhanky
- sůl
- pepř
- máslo na zapékací mísu
Postup: rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na plátky. Sýr hrubě nastrouháme. Anglickou slaninu nakrájíme na kostičky a rozškvaříme na pánvi, přidáme nakrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět. Necháme vychladnout a promícháme se strouhankou, sýrem, solí a pepřem. Do vymazané zapékací misky dále polovinu směsi, na to dáme plátky rajčat (pokládáme je přes sebe jako tašky na střeše) a zasypeme zbytkem směsi. Vložíme do rozehřáté trouby a zapékáme 40 minut.
Rajčatový salát
Suroviny:
- 1/2 kg rajčat
- 1 větší cibuli
- 1 žlutou papriku
- 10 dkg uzené cihly
- 15 dkg měkkého salámu
- 1 majonézu
- cukr
- sůl
- pepř
- ocet
Postup: rajčata nakrájíme na kousky, trochu posolíme a promícháme, aby pustily šťávu. Papriku, cibuli, salám a sýr nakrájíme na drobno. Vše smícháme a přidáme majolku. Promícháme a dochutíme cukrem, octem a pepřem. Podáváme s čerstvým pečivem.