Fazole
Fazolky na smetaně
Suroviny:
- 1/2 kg fazolových lusků
- 2 lžíce másla
- 1 cibule
- 1 masox
- 2 lžíce polohrubé mouky
- 2 dl kysané smetany
- sůl
- ocet
Postup: fazolky očistíme a nakrájíme na 2 cm kousky. Nakrájenou cibuli zpěníme na másle, přidáme fazolky, masox, trochu podlijeme a dusíme do měkka. Smetanu rozšleháme s moukou a sklenkou vody, vlijeme na fazolky a povaříme. Dochutíme solí a octem a podáváme s bramborem.
Pikantní fazolový salát
Suroviny:
- 1 konzerva červených fazolí ve slaném nálevu
- 7,5 dkg bílého jogurtu
- 1,25 dl smetany ke šlehání
- 2 vejce uvařená
- šťáva z 1/2 citronu
- 1 lžička kremžské hořčice
- 2 lžičky ostrého kečupu
- 1/2 lžičky kari
- 1 lžičku bazalky
- sůl, pepř
- česnek utřený (množství podle chuti)
Postup: fazole scedíme a nasypeme do misky. Smícháme jogurt, šlehačku, citronovou šťávu, hořčici, kečup, česnek, koření, sůl a pepř a nelijeme na fazole. Přidáme nakrájená vajíčka, promícháme a podáváme s chlebem.
Mexické fazole
Suroviny:
- 20 dkg salámu nebo párků
- 1 větší cibule
- 2 papriky
- 2 rajčata
- plechovka červených fazolí
- kečup
- feferonka
- sůl, cukr
- olej
Postup: na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme nakrájený salám a opečeme. Přidáme nakrájené papriky, rajčata, kousek feferonky a fazole a dusíme do měkka. Přidáme kečup a dochutíme solí a cukrem. Podáváme s chlebem.