Vepřové koleno na divoko
Suroviny:
- 1 velké vepřové koleno
- 2 větší cibule
- 15 dkg slaniny
- 10 kuliček celého pepře
- 5 kuliček nového koření
- 2 bobkové listy
- sůl
Postup: koleno vykostíme, nasolíme, svineme jako roládu a převážeme nití. Takto upravené koleno vložíme do pekáče, můžeme přidat i kost, podlijeme vodou, přidáme koření a přiklopené dusíme v předehřáté troubě do měkka. Podle potřeby podléváme vodou. Slaninu nakrájíme na kostičky, opečeme na pánvi, přidáme nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Maso odkryjeme, vodu necháme vydusit a maso na povrchu zčervenat, přelijeme opečenou slaninou a cibulí a ještě chvíli pečeme a maso poléváme vypečenou šťávou. Nítě z masa odstraníme, krájíme na plátky a podáváme s bramborovým knedlíkem a se zelím.