Pikantní uzená pečeně
Suroviny:
- 1 kg uzených kotlet vcelku
- 700 g zadního hovězího masa
- 80 g slaniny
- 50 g másla
- 1 balíček mražené kořenové zeleniny
- 1 cibule, nové koření
- bobkový list
- strouhaný muškátový oříšek
- 1/4 l červeného vína
- 1 lžíce hladké mouky
- pepř
- sůl
Postup: uzené maso nakrájíme podle žeber, ale kosti od sebe neoddělíme. Hovězí maso nakrájíme na tenké plátky, které protáhneme slaninou, osolíme, opepříme, poprášíme muškátovým oříškem a vložíme je do připravených zářezů v uzeném mase. Pak celý kus pevně převážeme nití.
Na tuku osmahneme kořenovou zeleninu a cibuli a do směsi vložíme připravené maso. Podlijeme vínem, přidáme nové koření a bobkový list a v troubě pečeme do změknutí.
Měkké maso vyjmeme a nakrájíme na šikmé plátky. Vysmahlou šťávu zaprášíme moukou, zředíme vodou, povaříme a přecedíme na maso. Podáváme s bramborovou kaší.