Guláš
Bůčkový guláš
Suroviny:
- 1/2 kg libového bůčku
- 4 velké cibule
- 5 stroužků česneku
- 5 vuřtů
- 2 paprikové klobásy
- 1 rajský protlak
- 1 kyselá okurka
- 1 lžička křenu
- 2 lžíce plnotučné hořčice
- trochu Moravanky
- trochu másla a oleje
- chlebová střídka na zahuštění
Postup: na másle s olejem osmahneme nakrájenou cibuli s česnekem. Přidáme nakrájený bůček, vuřty a klobásy. Vše osmahneme, přidáme protlak, nastrouhanou okurku, křen, hořčici, Moravanku a podusíme. Podlijeme a dusíme do měkka. Zahustíme chlebovou střídkou a podusíme. Podáváme s bramborem nebo s chlebem.
Vepřový guláš pro chlapy
Suroviny:
- 3/4 kg vepřového ramínka bez kosti
- sůl, pepř
- 3dkg sádla
- 3 dkg slaniny
- 6 dkg cibule
- 1 stroužek česneku
- kmín
- pálivá mletá paprika podle chuti
- 3 dkg nastrouhaného suchého chleba
- vývar a pivo
Postup: maso nakrájíme na větší kostky, cibuli nakrájíme jemně, česnek utřeme, slaninu nakrájíme na drobno. V kastrolu si na sádle osmažíme slaninu, česnek, cibuli a kmín. Přidáme pálivou papriku a maso, osolíme, opepříme a pod poklicí dusíme tak dlouho, až se šťáva vysmahne. Vysmahlé maso posypeme strouhaným chlebem a ještě chvíli opékáme. Přidáme pivo a přikryté dusíme. Podléváme po troškách vývarem, až je maso měkké. Příloha tmavý chléb a pivo.
Maďarský guláš
Suroviny:
- 1/2 kg vepřového masa (plecko, krkovička)
- olej nebo sádlo
- 2 větší cibule
- 1/2 lžičky mleté pálivé papriky
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 2 lžíce kečupu
- 1 stroužek česneku
- 1/2 lžičky drceného kmínu
- špetka majoránky
- 2 lžíce hladké mouky
- sůl
Postup: na tuku osmahneme na kostky nakrájené maso (asi 2 minuty). Teprve potom přidáme na drobno nakrájenou cibuli, papriku, kečup, rozetřený česnek, kmín a vše chvíli podusíme, zasypeme moukou a za stálého míchání necháme zasmahnout. Mícháme a postupně zaléváme vodou s 1/2 masoxu. Dusíme do měkka. Dosolíme a dochutíme rozdrcenou majoránkou. Příloha houskový nebo bramborový knedlík, brambory.
Krakonošův guláš
Suroviny:
- 60 – 70 dkg vepřové plece
- 20 dkg cibule
- 15 dkg pórku
- 10 dkg rajského protlaku
- 2 lžíce kečupu
- 15 dkg červené papriky
- 15 dkg zelené papriky
- 1 dkg bílý jogurt
- 4 stroužky česneku
- 2 bobkové listy
- 4 kuličky nového koření
- sladká mletá paprika
- kmín
- pepř, sůl
- majoránka
- trocha vegety
- houbový masox
- máslo
Postup: Na másle osmahneme pokrájené maso a poté ho vyjmeme. Na výpečku orestujeme nakrájenou cibuli a pórek, vmícháme mletou papriku, rajský protlak, utřený česnek a přidáme koření, kromě majoránky. Podlijeme trochou vody, přidáme kostku houbového masoxu, vrátíme zpět maso a dusíme. Když je maso měkké, přimícháme jogurt, majoránku a nakrájené papriky na nudličky. Mícháme a asi 5 minut povaříme. Guláš nemusíme zahušťovat, protože je opravdu dostatečně hustý.
Jako příloha se hodí bramboráčky, knedlíky, chléb ale i těstoviny.