Vanilkové rohlíčky
Suroviny:
- 24 dkg hladké mouky
- 16 dkg hery (másla)
- 5 dkg moučkového cukru
- 10 dkg mletých ořechů
- 1 žloutek
- moučkový a vanilkový cukr na obalení
Postup: Do prosáté mouky přidáme cukr, ořechy, změklý tuk, žloutek a vypracuje těsto, které dáme odpočinout do chladu. Z těsta tvarujeme rohlíčky, přeneseme na pečící papír a upečeme při 160 °C. Horké obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.
Tatrankové pracny
Suroviny:
- 30 dkg hladké mouky
- 25 dkg ztuženého tuku
- 3 tatranky
- 10 dkg moučkového cukru
- 3 lžíce rumu
- 2 lžíce kokosu
- 1 vejce
- moučkový a vanilkový cukr na obalení
Postup: Tatranky a tuk nastrouháme do prosáté mouky, přidáme ostatní suroviny a vypracujeme na těsto, které dáme přes noc odležet. Těsto vymačkáme do tukem vymazaných formiček a pečeme při 180 °C. Po upečení opatrně vyklepneme a ještě teplé obalujeme v cukru.
Kokosové rohlíčky
Suroviny:
- 30 dkg hladké mouky
- 10 dkg moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 12 dkg kokosu
- 17 dkg tuku
- 1 vejce
- 1 lžíce rumu
Postup: ze všech surovin vypracujeme těsto, necháme odpočinout. Přes masový mlýnek tvarujeme rohlíčky. Pečeme při 160 °C do růžova. Po upečené obalíme v cukru, nebo ozdobíme čokoládovou polevou a barevným máčkem.
Linecká kolečka
Suroviny:
- 35 dkg hladké mouky
- 24 dkg hery
- 12 dkg moučkového cukru
- 2 žloutky
- citronová kůra
- 2 vanilkové cukry
- 1/2 prášku do pečiva
Postup: do prosáté mouky přidáme změklý tuk a ostatní suroviny a zpracujeme na těsto, které dáme odpočinout. Těsto vyválíme na plát asi 4 mm silný a vykrajujeme kolečka, přeneseme na pečící papír. Pečeme asi na 180 °C. Slepujeme rybízovou marmeládou a ozdobíme čokoládou.
Trubičky medové
Suroviny:
-
25 dkg hladké mouky
-
10 dkg medu
-
10 dkg moučkového cukru
-
2 žloutky
-
1 lžíce mléka
-
na špičku nože jedlé sody
Postup: ze všech surovin vypracujeme těsto, které vyválíme na tenký plát a vykrájíme kolečka. Kolečka dáme na pečící papír a upečeme. Horká kolečka, hned po vytažení z trouby, stočíme přes konec vařečky a chvíli podržíme, aby zůstala stočená. Trubičky plníme krémem s příchutí kávy a okraje máčíme v čokoládě.
Kokosky
Suroviny:
-
10 dkg másla
-
15 dkg moučkového cukru
-
2 vejce
-
20 dkg kokosu
Postup: máslo, moučkový cukr a žloutky utřeme do pěny. Přidáme kokos a tuhý sníh z bílků. Na plech vyložený pečícím papírem dáváme lžičkou malé hromádky a pečeme při 150 °C asi 30 minut.
Ořechy
Suroviny:
- 15 dkg ořechů
- 15 dkg prosáté strouhanky
- 40 dkg moučkového cukru
- 6 bílků
- 2 lžičky kakaa
- 1/2 malé lžičky amonia (cukrářské droždí)
- Krém: 10 lžic vody, 6 lžic cukru krystal, 20 dkg másla, 2 lžičky mleté kávy
Postup: všechny suroviny (včetně bílků) dáme do hrnce a za stálého míchání na mírném ohni (nebo na páře) ohříváme, až nám vznikne mírně tekutá kaše. Na plech s pečícím papírem dáváme malé kopečky těsta (malinko se roztečou). Pečeme na 160 °C, kontrolujeme, zda jsou upečené zespoda, nesmí se vysušit, musí zůstat měkké. Asi týden před podáváním je plníme krémem. Svaříme vodu s cukrem a kávou a necháme vychladnout. Pak přiléváme tenkým pramínkem do ušlehaného másla.
Kávová kolečka
Suroviny:
-
25 dkg hladké mouky
-
13 dkg másla
-
2 žloutky
-
1 lžička prášku do pečiva
-
1 lžíce mleté kávy
-
8 dkg cukru
-
10 dkg mletých oříšků
-
mléko podle potřeby
-
nádivka: 13 dkg másla, 15 dkg cukru, 1/8 l silné kávy, 1 lžíce hrubé mouky
-
poleva: 20 dkg moučkového cukru, 2-3 lžíce horké kávy, 1 lžička oleje
Postup: Suroviny zpracujeme na těsto, dáme asi na 2 hodiny odpočinout. Vyválíme na plát, vykrájíme kolečka nebo jiné tvary a upečeme. Vychladlá kolečka slepíme náplní a ozdobíme polevou. Na náplň svaříme kávu s moukou na kaši, po vychladnutí pomalu vmícháme do utřeného másla s cukrem. Na polevu utřeme všechny uvedené suroviny do husté polevy.
Ořechové dortíky
Suroviny:
-
25 dkg másla nebo hery
-
27 dkg hladké mouky
-
15 dkg mletých ořechů
-
15 dkg moučkového cukru
-
4 dkg kakaa
-
krém: 12 dkg másla, 10 dkg moučkového cukru, vanilkový cukr, rum podle chuti
-
trochu džemu, čokoládová poleva, ořechy
Postup: prosátou mouku, cukr, ořechy, kakao a máslo zpracujeme na těsto, které necháme přes noc odpočinout. Těsto rozválíme na plát, vykrájíme malá kolečka a upečeme při 160 °C.
Na krém si připravíme změklé máslo, cukr, vanilkový cukr a utřeme do pěny, po kapkách přidáme rum. Krém necháme trochu vychladit a dáme do sáčku se zdobící trubičkou.
Do středu poloviny vychladlých koleček dáme malý kousíček džemu a okolo nastříkáme krém. Přikryjeme druhým kolečkem, polijeme čokoládou a ozdobíme ořechem.