Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rumové kuličky

30. 11. 2007

Suroviny:                                      Obrazek   

  • 15 dkg mletých ořechů
  • 15 dkg moučkového cukru
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce kakaa
  • 15 dkg rozinek
  • 2 dl rumu
  • kokos na obalení

Postup: rozinky namočíme do rumu a necháme do druhého dne. Smícháme cukr s máslem, přidáme ořechy, kakao a naložené rozinky. Ze vzniklé hmoty uděláme kuličky, které obalíme v kokosu.

 

Roláda ze sušenek

Suroviny:                                          Obrazek

  • 25 dkg mletých sušenek Koka
  • 10 dkg moučkového cukru
  • 3 lžíce rumu
  • 4 lžíce uvařené černé kávy
  • 3 lžíce kakaa

Postup:  všechny suroviny smícháme a vytvoříme vláčné těsto, které mezi dvěma kusy potravinářské fólie rozválíme asi na 1/2 cm. Potřeme krémem a pomocí fólie stočíme, zabalíme do fólie a necháme ztuhnout. Krájíme na šikmé řezy.

Krém:

  • 12 dkg másla
  • 8 dkg moučkového cukru
  • 20 dkg kokosu
  • 1,5 dl rumu

Postup:  máslo utřeme s moučkovým cukrem, přidáme kokos a rum.

Čokoládové doutníky

Suroviny:

  • 13 dkg másla
  • 1 balíček piškotů
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 sáček želé bonbonů
  • 2 lžíce rumu
  • 15 dkg moučkového cukru
  • 2 lžíce vařené kávy
  • poleva: čokoláda na vaření a tuk

Postup: piškoty rozdrtíme, želé nakrájíme na drobno. Máslo utřeme s cukrem, přidáme kakao, rum, kávu, piškoty a želé. Vše smícháme, z těsta děláme malé tyčky, namáčíme v rozpuštěné čokoládě a necháme ztuhnout.

 

Kuličky Rafaelo

Suroviny:

  • 25 dkg ztuženého tukuObrazek
  • 25 dkg sušeného mléka
  • 15 dkg moučkového cukru
  • 1 dl vody
  • oloupané mandle
  • strouhaný kokos

Postup: tuk rozpustíme, přidáme sušené mléko, cukr, vodu a vypracujeme těsto. Odkrajujeme kousky a do každého zabalíme mandli, utvoříme kuličku a obalíme v kokosu.

Kokosové kuličky

Suroviny:                                            Obrazek

  • 15 dkg kokosu
  • 12 dkg másla
  • 30 dkg cukru krupice
  • 7 dkg kakaa
  • 3 bílky
  • kokos na obalení

Postup: všechny suroviny smícháme na těsto, které necháme několik hodin v ledničce. Z těsta děláme malé kuličky a obalujeme je v kokosu.

Ořechová vosí hnízda

Suroviny:

  • 1 1/2 hrnku strouhaných ořechůObrazek
  • 3/4 hrnku moučkového cukru
  • 1 bílek
  • dětské piškoty
  • cukr
  • náplň:
  • 3/4 hrnku moučkového cukru
  • 1/2 vanilkového cukru
  • 2 vejce
  • 1/2 kostky másla
  • rum

Postup: ořechy smícháme s cukrem, bílkem a tvoříme kuličky, které obalíme v cukru a vtlačujeme do formičky na vosí hnízda tak, aby vznikl prostor pro náplň. Hnízda vyklopíme, necháme do druhého dne usušit, naplníme a postavíme na piškoty, které tvoří dno hnízda.

Vejce, polovinu cukru a vanilkový cukr šleháme v horké vodní lázni do zhoustnutí. Za občasného míchání vychladíme. Změklé máslo utřeme se zbytkem cukru a pomalu smícháme s uvařeným, vychlazeným krémem a dochutíme rumem.

Dvoubarevné kuličky

Suroviny na žloutkovou směs:

  • 3 natvrdo uvařené žloutky
  • 15 dkg másla
  • 2 lžíce rumu

Suroviny na ořechovou směs:

  • 15 dkg moučkového cukru
  • 15 dkg mletých ořechů
  • 3 lžíce rumu
  • 4 lžíce kakaa
  • 1 bílek nebo 2 lžíce smetany
  • 10 dkg mletých ořechů na obalení

Postup: smícháme suroviny na žloutkovou směs a necháme přes noc v chladničce ztuhnout. Potom ze směsi uděláme malé kuličky s průměrem 1 cm, dáme na talíř a opět dáme do chladničky.

Smícháním surovin na ořechovou směs uděláme těsto. Z těsta odebíráme kousky, rukou uděláme malou placku, do které zabalíme žloutkovou kuličku. Hotovou kuličku obalíme v mletých ořechách a dáme do košíčku. Hotové kuličky by měly mít průměr 2-3 cm.

Kávová zrna

Suroviny:

  • 1 sáček piškotů (14 dkg)
  • 14 dkg másla
  • 5 dkg moučkového cukru
  • 10 dkg mletých ořechů
  • 10 dkg nasekaných rozinek
  • 2 lžičky instantní kávy
  • 4 lžíce rumu
  • 4 lžíce kakaa
  • čokoládová poleva
  • jádra ořechů nebo mandle

Postup:  všechny suroviny smícháme, propracujeme a necháme v ledničce ztuhnout. Potom tvarujeme kávová zrna asi 3 cm velká, do kterých zabalíme kousek jádra ořechu. Uprostřed zrna naznačíme lžičkou rýhu a opět necháme ztuhnout. Nakonec namáčíme v čokoládové polevě.