Slané tyčky
Křehké sýrové řezy
Suroviny:
- 20 dkg hery
- 20 dkg hladké mouky
- 20 dkg sýru eidam
- 1 lžička pečivového prášku
- 1 vejce
- na potření: vejce, 1/2 lžičky sladké papriky
- na posypání: kmín, strouhaný sýr
Postup: sýr jemně nastrouháme a zpracujeme s moukou, herou, pečivovým práškem a vejcem na těsto, které rozválíme na plát 5 mm a přendáme na tác. Celý povrch potřeme rozšlehaným vejcem s paprikou, posypeme kmínem, nastrouhaným sýrem a dáme do ledničky ztuhnout. Pak rozkrájíme na tyčky dlouhé 10 cm a široké 2 cm. Rozložíme na plech s pečícím papírem a pečeme při 200 stupních asi 10 minut.
Preclíčky z nivy
Suroviny:
- 22 dkg hladké mouky
- 20 dkg nastrouhané nivy
- 20 dkg tuku hera
- 1 žloutek
- vejce na potření
- mák, kmín, semínka na posypání
Postup: z uvedených surovin vypracujeme těsto, nesolíme - niva je slaná, vyválíme na slabé válečky, které stáčíme do preclíčků. Potřeme vejcem a posypeme dle chuti. Pečeme na plechu s pečícím papírem při 180 stupních do růžova.
Slané tyčky
Suroviny:
- 30 dkg hladké mouky
- 25 dkg brambor - den předem vařených
- 6 dkg tuku
- 1 prášek do pečiva
- sůl, kmín
- 1 vejce
- trochu mléka
- na potření: 1 vejce
- na posyp: hrubá sůl, kmín
Postup: brambory jemně nastrouháme, přidáme ostatní suroviny a zpracujeme na těsto, rozválíme, potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme kmínem a hrubou solí a nakrájíme na tyčky, Přeneseme na pečící papír a upečeme do zlatova.
Slané sýrové pečivo
Suroviny:
- 25 dkg hladké mouky
- 25 dkg hery
- 25 dkg tvrdého sýra nebo kostka měkkého tvarohu
- 1 vejce
- sůl
- 2-3 lžíce vody
- na potření: vejce
- na posyp: drcený kmín, mák, sezam, hrubou sůl
Postup: mouku dáme na vál, přidáme vejce, změklý tuk, jemně nastrouhaný sýr nebo rozdrobený tvaroh, sůl a zpracujeme na těsto, podle potřeby přidáme vodu. Důkladně propracujeme, podsypeme moukou a vyválíme asi na 3 mm silnou placku. Placku potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme podle chuti hrubou solí, sezamem, nebo mákem. Rádýlkem nakrájíme tyčky, které pomocí nože přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a upečeme do zlatova.