Svačinové polévky
Svačinová zelňačka
Suroviny:
- 1,5 l vývaru z masoxu
- 1 nožička klobásy
- 15 dkg bůčku
- 1 párek
- 1 velká cibule
- 5 brambor
- 1 lžička papriky
- 1/4 kg kysaného zelí
- 2 lžíce hladké mouky
- 5 stroužků česneku
- sůl, pepř
- majoránka
- petrželka
Postup: bůček nakrájíme na kostičky, rozškvaříme ho, přidáme nakrájenou cibuli, osmahneme, přidáme mouku, osmažíme ji, vsypeme papriku, zamícháme, zalijeme vývarem, vložíme zelí a vaříme 1/2 hodiny. Přidáme na kostičky nakrájené brambory (můžeme je uvařit zvlášť), na kolečka nakrájenou klobásu a párek a vaříme, až jsou brambory měkké. Dochutíme solí, pepřem, utřeným česnekem, majoránkou a zelenou petrželkou. Místo se zelím můžeme polévku uvařit s předem namočenými fazolemi.
Frankfurtská
Suroviny:
- 1 cibule
- olej
- 1 masox
- sůl, pepř
- magi
- 2 párky
- sladká paprika
- granulovaná jíška světlá
- 1 dl mléka
- petrželka
Postup: na oleji osmahneme cibuli, zasypeme sladkou paprikou a zalijeme horkou vodou, přidáme masox, magi, sůl, pepř a vaříme. Po chvilce zahustíme jíškou a zalijeme ohřátým mlékem. Povaříme a přidáme na kolečka nakrájené a opečené párky. Na talíři posypeme nakrájenou petrželkou.
Falešná drštková
Suroviny:
- kuřecí žaludky
- tuk na jíšku
- mouka na jíšku
- paprika
- česnek
- masox
- sůl, pepř
- majoránka
Postup: kuřecí žaludky uvaříme v tlakovém hrnci do měkka. Z mouky a tuku připravíme jíšku, když trochu zchladne přidáme papriku, promícháme a zalijeme vývarem ze žaludků, přidáme masox a provaříme. Žaludky nakrájíme na nudličky, česnek prolisujeme a vše dáme do polévky, necháme přejít varem. Dochutíme majoránkou, solí a pepřem a podáváme
Falešná drštková z hlívy ústřičné
Suroviny:
- 1/2 kg hlívy ústřičné
- 3 lžíce sádla
- 1 velkou cibuli
- sůl, pepř
- sladká paprika
- pálivá paprika
- 1 1/2 l hovězího vývaru (masox)
- 4 stroužky česneku
- 1 lžíce majoránky
- jíška
Postup: na sádle zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme na nudličky nakrájenou hlívu a orestujeme. Zasypeme paprikou a jen krátce osmahneme. Zalijeme vývarem, přidáme sůl a koření a vaříme asi 1/2 hodiny. Přidáme jíšku, rozetřený česnek a povaříme. Dochutíme a podáváme s tmavým chlebem a na talíři posypeme zelenou petrželkou.