Ostrá fazolová polévka
Suroviny:
- 25 dkg bílých fazolí
- 1 ostrá klobása
- sádlo
- hladká mouka
- 1 větší cibule
- sůl
- 3 stroužky česneku
- sladká i pálivá paprika
- ocet
- 1 zakysaná smetana
Postup: fazole přes noc namočíme do vody. Druhý den je uvaříme do měkka. Nakrájenou cibuli zpěníme na sádle, zasypeme paprikou a moukou, promícháme a uděláme cibulovou jíšku, kterou zalijeme uvařenými fazolemi i s vodou a polévku vaříme ještě asi 10 minut. Přidáme klobásu nakrájenou na kolečka, rozmačkaný česnek, ocet, promícháme a necháme přejít varem. Dochutíme solí a nakonec přidáme zakysanou smetanu.
Španělská čočková polévka
Suroviny:
- 1/4 kg čočky
- 1 rajče
- 1 mrkev
- 1/2 červené a 1/2 zelené papriky
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku i se slupkou
- 1 lžíce sladké mleté papriky
- 1 nožička klobásy
- špetka mletého římského kmínu
- sůl
- 2 brambory
Postup: do hrnce vložíme čočku, celé rajče, celou mrkev, papriku, cibuli, česnek, klobásu, zalijeme vodou, přidáme mletou papriku, sůl, kmín a vaříme 20 minut, poté vyjmeme zeleninu a rozmixujeme ji. Vrátíme ji do polévky spolu s nakrájenými bramborami a vaříme dalších 20 minut. Ke konci vyjmeme klobásu a nakrájíme na kolečka. Dochutíme a podáváme.
Čočková polévka
Suroviny: 2 hrstě čočky, 1 l vody, máslo, hladká mouka, sůl, uzenina
Postup: čočku namočíme na 2 hodiny do vody. Potom osolíme a ve stejné vodě vaříme asi 15 minut, můžeme rozmixovat. Z másla a mouky uděláme jíšku, přidáme do polévky společně s pokrájenou uzeninou a ještě povaříme, asi 5 minut.
Minestrone
Suroviny:
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 1 plechovka bílých fazolí
- 1 malá plechovka rajčatového protlaku
- hrst těstovin
- sůl, pepř
- čerstvá nebo sušená bazalka
Postup: do hrnce dáme asi 1 l vody, přidáme pokrájenou zeleninu a vaříme téměř do měkka, přidáme těstoviny a protlak a dovaříme. Před koncem přidáme fazole. Dochutíme solí, pepřem a bazalkou.