Vdolky
Suroviny:
- 50 dkg hladké mouky
- 3 dkg droždí
- 2 lžíce oleje
- 3 lžíce moučkového cukru
- 2,5 dl mléka
- 2 vejce
- sůl
- marmeláda nebo povidla
- 10 dkg tvrdého tvarohu
- 1 kysaná smetana
Postup: z 5 lžic vlažného mléka, lžičky cukru, rozdrobeného droždí a 2 lžic mouky připravíme kvásek. Vlažným mlékem, do kterého jsme rozmíchali vejce, zaděláme těsto, které hodně propracujeme. Poprášíme moukou, přikryjeme a necháme vykynout. Z těsta lžící vykrajujeme kousky, které v ruce zakulatíme a na vále zploštíme a necháme chvíli kynout. Pečeme na plátu plotny nebo smažíme v rozpáleném tuku do světle hněda. Upečené namažeme, posypeme tvarohem a pokapeme smetanou.