Jidáše
Suroviny:
- 1 kg hladké mouky
- 8 dkg cukru krupice
- 1 droždí
- 10 dkg másla
- 3 vejce
- asi 3 dl vlažného mléka
- 20 dkg mletých ořechů
- 1 vanilkový cukr
- citronová kůra
Na potření:
- 5 dkg másla
- 2 lžíce medu
- 40 ml rumu
Postup: Do 4 lžic vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a lžíci mouky, zamícháme a necháme vykynout. Do mísy dáme prosátou mouku, cukr, vejce, rozpuštěné máslo a připravený kvásek a důkladně propracujeme. Přidáme ořechy a ještě zamícháme. Necháme na teplém místě vykynout. Z těsta děláme různé tvary (uzlíky, houstičky). Přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a necháme znovu kynout asi 15 minut. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 stupňů asi 1/2 hodiny. Horké jidáše potřeme rozehřátým máslem smíchaným s medem a rumem. Necháme zaschnout a posypeme moučkovým cukrem.