Pampeliškový a bezinkový med
Suroviny:
- 300 květů pampelišek
- 1,5 l vařící vody
- 1 citron nebo pomeranč bez jader
- 1 kg cukru
Postup: omyté květy přelijeme vařící vodou, přidáme nakrájený citron nebo pomeranč bez jader a 20 minut povaříme. Necháme 24 hodin stát. Přecedíme přes plátno do širokého hrnce, přidáme cukr a vaříme do požadované hustoty, tu poznáme tak, že trochu medu kápneme na talířek, na němž by měl po chvíli ztuhnout. Vařený med dáme do malých skleniček a hned uzavřeme.
Bezinkový med: na bezinkový med nám stačí 50 dkg květů (bez silných stopek), které zalijeme 2 l vody a povaříme 15 minut se 2 nakrájenými citrony bez jader. Druhý den přecedíme přes plátno, přidáme 2 kg cukru a pomalu vaříme do zhoustnutí.