Žloutkové řezy
Suroviny:
- 1 lístkové těsto
- krém: 1/2 l mléka, 8 dkg cukru krystal, 2 vejce, 2 vanilkové cukry, 2 vanilkové pudinky, 2 lžíce hladké mouky, 16 dkg másla, 6 lžic rumu
- poleva: 20 dkg moučkového cukru, 3 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce horké vody (množství polevy na velký pekáč)
Postup: těsto rozdělíme na 2 ks. Rozválíme, necháme odpočinout asi 20 minut, propícháme vidličkou a upečeme.
1/4 l mléka a 8 dkg cukru dáme vařit, druhý 1/4 l mléka rozmícháme s 2 vejci, vanilkovým cukrem, pudinkem a moukou a vlijeme do vařícího mléka a uvaříme na hustý krém. Do horkého krému zašleháme máslo a rum a natřeme na jednu upečenou placku. Přikryjeme druhou plackou a na chvíli trochu zatížíme.
Moučkový cukr, citronovou šťávu a horkou vodu třeme asi 1/4 hodiny, pak natřeme na řezy a necháme zaschnout.