Piškotová roláda
Suroviny:
- 4 vejce
- 5 lžic horké vody
- 20 dkg moučkového cukru
- 20 dkg hrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
Postup: žloutky a horkou vodu šleháme do pěny, přidáme moučkový cukr a šleháme do hustého krému. Z bílků ušleháme tuhý sníh, mouku promícháme s práškem do pečiva. Do krému ze žloutků střídavě přidáváme mouku a sníh. Promícháme a vlijeme na plech s pečícím papírem a pečeme 10 minut ve vyhřáté troubě, kterou po celých 10 minut neotevíráme. Horký piškot překlopíme na navlhčenou utěrku a piškot i s utěrkou stočíme a svinutý necháme vychladnout. Pak roztočíme, namažeme krémem podle chuti, stočíme, polijeme čokoládou nebo potřeme zbylým krémem a obalíme v kokosu.
Piškotové řezy s krémem a šlehačkou
Suroviny:
- 4 vejce
- 20 dkg cukru krupice
- 20 dkg polohrubé mouky
- 1/2 prášku do pečiva
- 4 lžíce teplé vody
- 1/2 l mléka
- 2 čokoládové pudinky
- 4 lžíce cukru krystal
- 45 g šlehačku v prášku
- 1 vanilková cukr
- 1 kostka tvarohu
- 1 hera
Postup: ušleháme 4 žloutky s vodou a cukrem do pěny. Přidáme mouku s práškem do pečiva a lehce vmícháme sníh ze 4 bílků. Rozetřeme na plech s pečícím papírem a upečeme.
Uvaříme pudink, mícháme do vychladnutí. Pak přidáme vanilkový cukr, kostku tvarohu, heru a vyšleháme na krém, který namažeme na upečený piškot. Šlehačku připravíme podle návodu a rozetřeme na krém. Můžeme ještě ozdobit strouhanou čokoládou (použijeme škrabku na brambory).