Lívance s teplým ovocem
30. 4. 2007
Suroviny na lívance:
- 25 dkg hladké mouky
- 2,5 dkg droždí
- 1 vejce
- 3 dl mléka
- 2 dkg vanilkového cukru
- 5 dkg plátkovaných mandlí
- špetka soli
- olej na smažení
Suroviny na ovocnou směs:
- 40 dkg čerstvého nebo mraženého lesního ovoce
- 5 dkg cukru krupice
- 2 dl šlehačky ke šlehání
- 1 kávová lžička mleté skořice
Postup: droždí dáme do mísy a rozetřeme ho s cukrem, když zřídne, přidáme vlažné mléko, mouku, vejce, sůl, vanilkový cukr, mandle a vypracujeme těsto, které necháme přikryté utěrkou asi 1/2 hodiny kynout. Na lívanečníku upečeme na oleji lívance z obou stran dozlatova. Šlehačku ušleháme se skořicí. Lesní ovoce prohřejeme v rendlíku s cukrem. Lívance poklademe ovocem a ozdobíme skořicovou šlehačkou.