Lité řezy
Sněhové řezy
Suroviny:
- 5 žloutků
- 17 dkg cukru krystal
- 2 lžíce horké vody
- 17 dkg polohrubé mouky
- 1/2 prášku do pečiva
- sníh z 5 bílků
- krém:
- 1/2 l mléka
- 1 jahodový a 1 vanilkový pudink
- 1 máslo
- 20 dkg moučkového cukru
- 2 kostky tvarohu
- 2 šlehačky v prášku
- džem
Postup: žloutky, cukr a horkou vodu ušleháme, přidáme mouku s práškem do pečiva a lehce zamícháme tuhý sníh. Těsto nalijeme do vymazaného a vysypaného pekáče a upečeme v předehřáté troubě. Necháme vychladnout. Oba pudinky rozmícháme v mléce a uvaříme pudink. Máslo utřeme s cukrem, přidáme tvaroh a pomalu zašleháme vychladlý pudink. Piškot potřeme džemem, pak krémem a na závěr přidáme 2 ušlehané šlehačky.
Vídeňské řezy
Suroviny:
- 4 vejce
- 25 dkg cukru
- 1 vanilkový cukr
- 2 dl oleje
- 2 dl mléka
- 30 dkg polohrubé mouky
- 1/2 prášku do pečiva
- 1.krém: 1 l pomerančového džusu, 6 lžic cukru, 8 dkg solamylu
- 2.krém: 12 dkg másla, 3 lžíce moučkového cukru, 3 dl mléka, 1 vanilkový pudinkový prášek,1 vanilkový cukr
- nahoru: dětské piškoty, 1/4 l pomerančového džusu, 2 lžíce rumu, čokoládová poleva
Postup: vejce ušleháme s cukrem do husté pěny, přidáme olej, mléko a mouku s pečivovým práškem. Vznikne dost řídké těsto, které nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Upečeme při 200 stupních dorůžova.
1.krém: z džusu, solamylu a cukru uvaříme hustou kaši a ještě teplou nalijeme na vychladlý plát těsta.
2.krém: z mléka, pudinkového prášku a vanilkového cukru uvaříme pudink. Máslo ušleháme s cukrem a po částech vešleháme vlažný pudink. Natřeme na vychladký 1.krém.
Piškoty namáčíme do džusu smíchaného s rumem a skládáme na moučník. Nakonec pocákáme čokoládovou polevou.
Sváteční řezy
Suroviny na těsto:
- 5 vajec
- 15 dkg polohrubé mouky
- 15 dkg cukru
- 1/2 prášku do pečiva
- šťáva z 1/2 citronu
Suroviny na krém:
- 1/2 l mléka
- 2 vanilkové pudinky
- 4 lžíce cukru
- rum
- 2 lžíce kakaa
- 1 hera
- piškoty máčené v rumu
- čokoládová poleva
Postup: suroviny na těsto smícháme a nalijeme do vymazaného a dětskou krupičkou vysypaného pekáče. Pečeme asi 20 minut a necháme vychladnout. Uvaříme pudink z 1/2 litru mléka a 2 pudinků a necháme vychladnout. Heru utřeme s cukrem a pomalu přidáváme vychladlý pudink. Hotový krém rozdělíme na polovinu, do jedné poloviny přidáme kakao, do druhé rum. Vychladlé řezy potřeme tmavým krémem, na krém rozložíme piškoty máčené v rumu, potřeme světlým krémem a povrch polijeme čokoládovou polevou.
Děrované lité řezy s polevou
Suroviny:
-
450 g hladké mouky
-
1 prášek do pečiva
-
200 g cukru
-
1 vejce
-
1/3 l mléka
-
1dl oleje
-
Poleva:
-
250 g hery
-
250 g cukru
-
3 lžíce kakaa
-
6 lžic mléka
-
1 kakaový pudink
Vše smícháme a uvaříme (necháme vše rozpustit a spojit v polevu). -
1 citronový pudink - uvaříme dle návodu
-
Postup: uvedené suroviny promícháme, těsto nalijeme na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech a pečeme asi 25 min. Do vlahého moučníku uděláme obrácenou vařečkou hodně děr a zalijeme ještě horkou polevou. Na tuto polevu ještě nalijeme uvařený citronový pudink (být tam ale nemusí).I bez něj je to výborné.
Karamelové řezy
Suroviny:
- 3 vejce
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek cukru
- 1 hrnek vlažné vody
- 1/2 hrnku oleje
- 3 lžíce kakaa
- 1 prášek do pečiva
- náplň: 1 kondenzované mléko (salko), 25 dkg másla. Salko si nejlépe den předem uvaříme ve vodě, aby mléko uvnitř zkaramelizovalo. Vaříme 2 hodiny. Druhý den salko otevřeme a rozmixujeme s máslem.
Postup: všechny suroviny na těsto smícháme a vlijeme na plech s pečícím papírem a upečeme. Studený koláč potřeme karamelovou náplní a polijeme rozpuštěnou čokoládou.
Pařížské kostky
Suroviny:
- 2 skleničky polohrubé mouky
- 1 sklenička cukru
- 1/2 skleničky oleje
- 1 sklenička vlažného mléka
- 3 lžíce kakaa
- 1 prášek do pečiva
- 3 celá vejce
Postup: všechny suroviny vyšleháme, nalijeme na vymazaný a vysypaný pekáč a ve středně vyhřáté troubě upečeme. Necháme vychladnout.
Pařížský krém: 2 šlehačky na šlehání (30%), 2 tyčinky ledových kaštanů, na posypání: 1 čokoláda Margot
Postup: den před pečením těchto řezů si svaříme (musí se vařit) šlehačky s tyčinkami ledových kaštanů, necháme vychladnout a dáme do druhého dne do ledničky. Druhý den vyšleháme mixerem do krému. Krém natřeme na vychladlý piškot a hustě posypeme nastrouhanou čokoládou Margot.