Kynuté těsto
Kynutý závin s ořechy
Suroviny na těsto:
- 30 dkg hladké mouky
- 13 dkg cukru krupice
- 8 dkg hery
- 1 vejce
- 2 dkg droždí
- 1,5 dl mléka
- 1 vanilkový cukr
- špetka soli
- vejce na potření
Suroviny na náplň:
- 2 dkg hery
- 1 vanilkový cukr
- 2 dl mléka
- 20 dkg ořechů
- 10 dkg dětských piškotů
Postup: z droždí, lžíce cukru a trošky vlažného mléka připravíme kvásek a necháme vykynout. Mouku, sůl, cukr, vejce, rozehřátou heru, kvásek a vlažné mléko zpracujeme na těsto a necháme asi 45 minut kynout. Těsto rozválíme na plát silný asi 5 mm a potřeme ořechovou náplní. Pak plát těsta z obou stran směrem ke středu svineme do závinu a přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a necháme asi 15 minut kynout. Pak potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme asi 1/2 hodiny na 180 stupňů.
Náplň: mléko s cukrem, vanilkovým cukrem a herou přivedeme k varu. Za stálého míchání přisypeme ořechy a krátce povaříme. Odstavíme z plotny a necháme vychladnout, pak zahustíme rozdrcenými piškoty.
Kynutá maková bábovka
Suroviny:
- 1/2 kg polohrubé mouky
- větší špetka soli
- citronová kůra
- 10 dkg cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 kostka droždí
- 1/4 l mléka
- 1 vejce
- 12 dkg hery
Suroviny na náplň:
- 18 dkg máku
- 1/4 l mléka
- 12 dkg cukru
- 1 lžíce medu
- 1/2 lžičky skořice
- 1/4 čokolády na vaření
- citronová kůra
- 1 lžička másla
Postup: v trošce vlažného mléka rozmícháme lžíci cukru, lžíci mouky, rozdrobíme droždí a kvásek necháme vzejít. V míse smícháme mouku, cukr, sůl, kůru, vejce, rozehřáté máslo a přidáme vzešlý kvásek a vypracujeme hladké těsto, které se nelepí na vařečku. Přikryjeme utěrkou a necháme vykynout. Mletý mák svaříme s mlékem, přidáme ostatní přísady a necháme vychladnout. Vykynuté těsto rozválíme na plát, pokryjeme náplní, svineme a vložíme do vymaštěné a vysypané formy. Necháme ještě chvíli kynout a pak upečeme. Ze stejného těsta můžeme připravit i makový závin nebo makové buchty.
Plundrové šátečky
Suroviny:
-
50 dkg hladké mouky
-
20 dkg hery
-
5 dkg cukru krystal
-
1 vejce
-
2 žloutky
-
2 dkg droždí
-
60 ml mléka
-
1/2 lžičky soli
Postup: na vále zpracujeme 12 dkg mouky s herou a dáme do ledničky. Ostatní suroviny smísíme v těsto, které necháme v teple hodinu vykynout. Vykynuté těsto rozválíme na plát, tukové těsto rozválíme na menší plát, který vložíme do kynutého těsta (jako do desek). Těsto rozválíme válečkem a třikrát přeložíme. Necháme znovu vykynout asi 1/2 hodiny. Pak rozválíme na plát, rozkrájíme na čtverečky 10x10 cm. Na každý čtvereček dáme marmeládu, ořechy, jablka, tvaroh nebo mák a tvoříme šátečky nebo hřebeny. Přeneseme na plech vyložený pečícím papírem , potřeme rozšlehaným vajíčkem a upečeme do zlatova.
Kynuté buchty
Suroviny:
-
1/2 kg hladké mouky
-
5 dkg cukru krupice
-
6 dkg másla
-
1/2 kostky droždí
-
1/4 l mléka
-
1 žloutek
-
sůl
-
citronová kůra
-
vanilkový cukr
-
5 dkg másla na vymazání pekáče
-
2 lžíce rumu
-
2 lžíce horké vody
-
1 lžíce moučkového cukru
Postup: droždí rozdrobíme do trošky vlažného mléka, přidáme 1 lžičku cukru, promícháme a necháme vykynout. Do mísy dáme prosátou mouku, sůl, citron.kůru, vanilkový cukr, zbytek cukru, žloutek, rozpuštěné máslo, vykynuté droždí a postupně přidáváme mléko. Vypracujeme měkké těsto, poprášíme moukou a necháme asi hodinu kynout. Vykynuté těsto rozválíme na plát asi 1 cm silný, rozkrájíme na čtverce 5 x 5 cm. Do středu každého kousku dáme náplň (mák, povidla nebo tvaroh) a vytvarujeme buchty. Do vymazaného pekáče přeneseme buchty a mašlovačkou namočenou v másle je promastíme, aby se neslepily. Buchty necháme v pekáči ještě 1/4 hodiny kynout. Pečeme v troubě asi na 190 °C. Po upečení buchty (ještě horké) pokropíme rumeme smíchaným s cukrem a 2 lžícemi horké vody. Vychladké pocukrujeme.
Bavorské vdolečky
Suroviny:
-
40 dkg polohrubé mouky
-
10 dkg másla
-
5 dkg cukru
-
2 žloutky
-
1 vejce
-
1/4 l mléka
-
20 g droždí
-
sůl
-
tuk na smažení
-
rybízová zavařenina
-
šlehačka
Postup: utřeme máslo, přidáme trochu soli, žloutky, vejce, cukr a třeme znovu asi 15 minut. Pak přidáme vykynuté droždí, prosátou mouku a mléko. Těsto dobře propracujeme a dáme vykynout. Potom je vyválíme na 1,5 cm silný plát a formičkou vykrájíme vdolečky, které necháme ještě znovu vykynout. Pak je smažíme nejdříve pod pokličkou, pak je obrátíme a dosmažíme bez pokličky. Při vkládání vdolečků do tuku píchneme prstem do středu každého vdolečku. Důlek, který se utvoří, naplníme při podávání zavařeninou a ozdobíme šlehačkou.