Koblihy
Suroviny:
- 50 dkg polohrubé mouky
- 5 dkg cukru
- 4 dkg tuku
- 4-5 žloutků
- 4 dkg droždí
- 1 lžíce rumu
- 3 dl sladké smetany
- špetka soli
- džem
- tuk na smažení
Postup: droždí rozdrobíme, smícháme s lžící cukru, lžící mouky a 3 lžícemi smetany a necháme vykynout. Tuk utřeme s cukrem, pak přidáváme postupně žloutky a třeme do pěny. Přidáme vykynutý kvásek, mouku, rum, sůl a podle potřeby smetanu. Řádně propracujeme na hladké, vláčné těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme vykynout. Vykynuté těsto rozdělíme asi na 3 díly a vyválíme válečkem asi na 1 cm vysokou placku. Skleničkou vyznačíme na polovině placky kroužky, na střed každého kroužku dáme džem a přikryjeme druhou polovinou placky. Skleničkou vykrájíme koblihy a klademe je na pomoučený vál a necháme je chvíli vykynout po obou stranách. Vykynuté dáváme vrchní stranou do rozehřátého tuku, kterého musí být větší množství, aby koblihy plavaly. Smažíme pod pokličkou, pak je obrátíme a smažíme po druhé straně již bez pokličky. Osmažené koblihy pocukrujeme.