Hrnková buchta
Hrnková buchta s ovocem
Suroviny:
- 2,5 hrnku polohrubé mouky
- 1 hrnek cukru krystal
- 1 hrnek mléka
- 1/2 hrnku rozpuštěné hery (olej)
- 3 vejce
- 3 lžíce kakaa
- 1 pečivový prášek
- 2 kg jablek
- skořice
- 1 vanilkový cukr
- na pudink: 1 l mléka, 2 vanilkové pudinky, cukr
Postup: nejdříve uvaříme pudink a necháme trochu vychladnout. Těsto připravíme z mléka do kterého rozšleháme celá vejce, přidáme cukr a tuk, potom přidáváme po částech mouku s peč. práškem a řádně promícháme. Polovinu těsta nalijeme na plech vyložený pečícím papírem, poklademe nastrouhanými jablky, posypeme skořicí a vanilkovým cukrem, polijeme připraveným pudinkem. Druhou polovinu těsta smícháme s kakaem a nalijeme na pudink. V předehřáté troubě pečeme asi 45 minut.
Hrnková ořechová buchta
Suroviny:
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 1 hrnek cukru krupice
- 1/2 hrnku oleje
- 1/2 hrnku studeného mléka
- 1 hrnek mletých ořechů
- 1 prášek do pečiva
- 4 žloutky
- 4 bílky na sníh
- špetka soli
- citronová kůra
Postup: žloutky rozetřeme s cukrem a přidáme ostatní suroviny, dobře promícháme a lehce vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků a špetky soli. Nalijeme na vymazaný a kokosem (moukou) vysypaný pekáč. Pečeme do zlatova na 190 stupňů asi 1/2 hodiny. Hotový potřeme čokoládovou polevou a posypeme nastrouhanými ořechy nebo kokosem.
Místo ořechů můžeme dát hrnek mletého máku. hrnek = 1/4 litru.