Buchty
Suroviny:
- 1/2 kg polohrubé mouky
- 3 dl mléka
- 1 droždí
- 3 lžíce cukru
- 1/2 lžičky soli
- 1 žloutek
- 1,75 dl oleje
- 1/2 pečivového prášku
- na pekáč: olej
- na potření: žloutek, máslo, rum
Postup: z 5 lžic vlažného mléka, lžíce cukru, rozdrobeného droždí a lžíce mouky připravíme kvásek. V míse smícháme prosátou mouku, pečivový prášek, cukr, sůl, žloutek rozšlehaný v mléce, olej a vykynutý kvásek. Těsto důkladně propracujeme a necháme vykynout, zamícháme a znova necháme kynout. Z těsta vykrajujeme lžicí kousky, rozplácneme na placičku, dáme náplň (mák, povidla, rozvařená jablka nebo tvaroh), zabalíme, dáme na pekáč vymaštěný olejem (raději více oleje), jednotlivé buchty mezi sebou též potřeme olejem, necháme vykynout, potřeme rozšlehaným žloutkem, upečeme v předem vyhřáté troubě do zlatova. Upečené horké buchty potřeme máslem rozetřeným s rumem.