Beránek z kynutého těsta
Suroviny:
- 50 dkg polohrubé mouky
- 18 dkg cukru
- 25 dkg hery
- 5 žloutků
- 3 bílky
- 1 droždí
- 2 dl mléka
- citronová šťáva
- na formu tuk a hrubá mouka
- na oči 2 rozinky
Na potření:
- 10 dkg moučkového cukru
- 2 bílky
- 2 lžíce nakrájeného kandovaného ovoce
- 1 lžíce nakrájených mandlí
- 3 lžíce mletých ořechů
- 1 lžíce rozpuštěného másla
Postup: rozdrobené droždí zalijeme lžicí vlažného mléka. Tuk utřeme do pěny a za stálého míchání přidáme cukr, žloutky, citronovou šťávu, rozpuštěné droždí a střídavě mouku, mléko a tuhý sníh ze 3 bílků. Tužší těsto, které dobře propracujeme, necháme vykynout. Smícháme všechny suroviny potřebné do směsi na potření. Vykynuté těsto rozválíme, potřeme ho rozmíchanou směsí a zavineme. Těsto vložíme do vymazané a vysypané formy, necháme chvíli kynout a ve středně teplé troubě upečeme. Necháme chvíli vychladnout, pak vyklopíme a pocukrujeme. Oči uděláme z rozinek.
Velikonoční bochánek
Suroviny:
- 35 dkg hladké mouky
- 35 dkg hrubé mouky
- 14 dkg pískového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 20 dkg másla nebo hery
- 3 žloutky
- 1 droždí
- 1 lžíce cukru
- 1 lžíce hladké mouky
- 1/4 l mléka
- 7 dkg rozinek
- 7 dkg mandlí
- špetka soli
- na protření 1 vejce
- na posypání mandle
Postup: z 5 lžic mléka, lžíce cukru, rozdrobeného droždí a lžíce mouky si připravíme kvásek a necháme vykynout. V míse smícháme mouku, cukr, sůl, vanilkový cukr, rozpuštěné máslo, kvásek a žloutky rozmíchané ve zbytku mléka. Těsto řádně propracujeme, nesmí se chytat mísy ani vařečky. Do těsta přidáme omyté rozinky a nakrájené mandle, promícháme a dáme asi na 1 hodinu kynout. Z vykynutého těsta uděláme 2 bochánky. Přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a necháme 1/2 hodiny kynout. Pak bochánky pomažeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme nakrájenými mandlemi. Do středu bochánku uděláme nožem křížek a pečeme v předehřáté troubě asi 1 hodinu. Teplotu asi 1/4 hodiny dáme na 200, pak snížíme na 180 stupňů. Zda jsou pečené zkoušíme špejlí. Hotové, necháme vychladnout, pocukrujeme a podáváme.
Oříškový beránek
Suroviny:
- 20 dkg polohrubé mouky
- 12 dkg moučkového cukru
- 6 dkg hery
- 10 dkg mletých ořechů
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 1,5 dl mléka
- 1/2 pečivového prášku
Postup: rozšleháme vejce, žloutek, cukr, tuk a mléko a přidáme mouku promíchanou s pečivovým práškem, promícháme, přidáme ořechy a vlijeme do vymazané a strouhankou vysypané formy. Pečeme v mírně vyhřáté troubě. Beránka vyjmeme z formy, až když trochu vychladne. Pocukrujeme, oči uděláme z hřebíčků. Beránka můžeme polít čokoládou.
Velikonoční jidáše
Suroviny:
- 500 g polohrubé mouky
- 100 g tuku
- 50 g cukru
- 1/4 l mléka
- kostku droždí
- 1 vanilkový cukr
- 2 vejce
- špetka soli
- 1 lžíce cukru
- rozinky
- mandle
Postup: připravíme kvásek z 200 ml vlažného mléka,
rozdrobeného droždí a lžíce cukru. Do mísy dáme mouku, rozehřátý tuk, cukr, žloutky a kvásek, vypracujeme vláčné těsto, přidáme rozinky nebo mandle a necháme vykynout. Vykrajujeme kousky těsta, rukou uděláme válečky a stáčíme do tvarů. Těsto potřeme bílky a pečeme ve středně vyhřáté troubě dorůžova. Při podávání mažeme medem.