Sekaný řízek
Sekaný řízek s pivem
Suroviny:
- 40 dkg mletého masa
- 1 dl světlého piva
- 5 dkg měkkého salámu
- 5 dkg eidamu
- 4 stroužky česneku
- sůl
- kousek feferonky
- na těstíčko: 1 vejce, trochu piva a hladká mouka
Postup: maso rozmícháme s pivem, přidáme na kostičky nakrájený salám a sýr, prolisovaný česnek a nakrájenou feferonku. Řádně promícháme, podle potřeby můžeme zahustit strouhankou. Z propracované hmoty uděláme řízečky, které obalíme v těstíčku a usmažíme na oleji. Podáváme s bramborami a zeleninou.
Sekaný řízek s paprikou
Suroviny:
- 1/2 kg mletého masa (směs vepřové a hovězí)
- 2 rohlíky
- 5 lžic mléka
- 1 vejce
- sůl, pepř
- 1 lžíce mleté papriky
- 2 lžíce hladké mouky
- olej na smažení
- 4 barevné papriky
- 10 dkg slaniny
- 1 zakysaná smetana
- 4 lžíce kečupu
Postup: rozstrouhané rohlíky dáme do mísy, pokropíme mlékem a necháme vsáknout. Přidáme mleté maso, vejce, mletou papriku, mouku, sůl, pepř a důkladně propracujeme. Tvoříme placičky (lépe se dělají, když ruce namáčíme do vody), které pomalu opečeme po obou stranách na tuku. V kastrolu si rozškvaříme na kostičky nakrájenou slaninu, zalijeme 2 dl vody, přidáme opečené placičky a pod pokličkou dusíme. Po chvíli přidáme na proužky nakrájené papriky a kečup a ještě chvíli povaříme. Nakonec přidáme zakysanou smetanu. Dochutíme solí a podáváme s bramborem.
Karbanátky s celerem a salámem
Suroviny:
- 40 dkg vepřového masa
- 1 celer
- 25 dkg salámu
- 10 dkg eidamu
- 1 cibule
- 5 dkg slaniny
- 2 vejce
- sůl, pepř
- majoránka
- 3 stroužky česneku
- na obalení: 2 vejce a strouhanka
Postup: vepřové maso, celer, salám a sýr umeleme. Slaninu a cibuli nakrájíme na kostičky a osmahneme. Masovou směs smícháme s osmaženou cibulkou, přidáme vejce, sůl, pepř, majoránku a utřený česnek. Ze směsi vytvoříme karbanátky, které obalíme ve strouhance, v rozšlehaných vejcích a znova ve strouhance. Osmažíme na oleji a podáváme s bramborem.
Řízek z lunchmeatu
Suroviny:
- 1 konzerva lunchmeatu
- 4 plátky sýra
- hladká mouka
- 2 vejce
- strouhanka
- olej
- párátka
Postup: lunchmeat nakrájíme na 8 tenkých plátků. Vždy mezi dva plátky vložíme plátek sýra a spojíme párátkem. Obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích a ve strouhance. Na oleji smažíme po obou stranách. Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem, nebo s chlebem a tatarskou omáčkou.