Sekaná
Mortadela z bůčku
Suroviny:
- 1 kg mletého bůčku
- 6 vajec
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíce Vegety
- sůl, pepř
Postup: všechny suroviny dobře promícháme. Dáme do sáčku na tlačenku a necháme do druhého dne odležet v lednici. Druhý den mortadelu uvaříme (1 hodinu). Necháme vychladnout, vyjmeme ze sáčku, obalíme ve směsi sladké a pálivé papriky, zabalíme do alobalu a dáme do lednice vychladit.
Barevná roláda
Suroviny:
- 1/2 kg paprik různé barvy
- 1 pórek
- 3 cibule
- 3/4 kg mletého masa
- 2 vejce
- 8 dkg strouhanky
- sůl, pepř
- 2,5 dl vývaru
- olej
Postup: na trošce oleje orestujeme na kolečka nakrájené 2 cibule, přidáme na kostičky nakrájenou papriku a na kolečka nakrájený pórek. Krátce orestujeme a necháme vychladnout. Zbylou cibuli nakrájíme na drobno, smícháme s masem, vejci, strouhankou, solí a pepřem. Řádně promíchané maso rozložíme na vlhkou fólii, rozmačkáme na plát, na něj rozložíme připravenou zeleninu a pomocí fólie stočíme do rolády. Roládu, pomocí fólie, přeneseme na pekáč, podlijeme vývarem a pečeme asi 3/4 hodiny. Během pečení poléváme výpekem a podléváme vývarem. K roládě podáváme pečené brambory nebo bramborovou kaši.
Lahůdková sekaná
Suroviny:
- 75 dkg vepřového masa
- 25 dkg tučného uzeného masa
- 2 cibule
- 4 stroužky česneku
- vegeta
- masox
- sůl
- 1 vejce
- 3 rohlíky
- 3 lžíce hladké mouky
- bílek
- plátky slaniny
Postup: maso umeleme, přidáme cibuli , česnek, vymačkané rohlíky, vegetu, sůl, vejce a mouku. Propracujeme a utvoříme menší šišky, do kterých můžeme zastrčit telecí párek nebo natvrdo uvařená vejce. Šišky dáme do vymazaného pekáče, potřeme rozšlehaným bílkem a povrch poklademe plátky slaniny, které připevníme párátky. Podlijeme trochou vody s masoxem. Přiklopené pečeme hodinu, pak odkryjeme a během dopékání poléváme vypečenou šťávou. Podáváme s bramborem a zeleninovým salátem nebo chlebem a okurkou.