Jdi na obsah Jdi na menu
 


Luxusní sekaná

14. 4. 2009

 

Suroviny: 2 krajíčky čerstvého bílého chleba, bez kůrky, semleté či zpracované v robotu na strouhanku, 500 g mletého libového vepřového masa, 1 cibule, nakrájená nahrubo, 1 stroužek česneku, hrubě nasekaný, velká hrst petržele, 1 lžíce čerstvě nasekaného oregana nebo 1 lžička sušeného ,4 lžíce čerstvě nastrouhaného parmazánu, 1 našlehané vejce, 8 plátků pršutu (prosciutta,) pepř a sůl

Postup: Rozehřejte troubu na 190 °C. Strouhanku a maso vložte do mísy. V mixéru poté najemno zpracujte cibuli, česnek i bylinky. Přidejte do mísy spolu s vejcem a sýrem. Jemně pokrájejte dva plátky pršutu a přidejte je do směsi, osolte a opepřete. Dobře promíchejte vidličkou či rukama. Zbývajícím pršutem (dobře vám ale poslouží i kvalitní anglická slanina) vyložte chlebovou formu o objemu 1,5 l. Pak ji vložte do pekáče a nalijte do něj z rychlovarné konvice tolik vroucí vody, aby dosahovala do poloviny výšky formy. Do formy natlačte směs a povrch překryjte cípy pršutu. Pečte asi hodinu, aby se sekaná smrštila a odlepila od stěn. Nechte deset minut chladnout ve formě, pak slijte tekutinu a vyklopte na prkénko. Sekanou nakrájejte na silné plátky a jezte zatepla či zastudena, nejlépe se salátem.

Odlehčete to! Jednoduchý trik, jak snížit obsah tuku v sekané téměř o polovinu: stačí, když vepřové maso nahradíte mletým kuřecím nebo krůtím masem.

 
 

Portrét