Dobrá sekaná
Suroviny: 3/4 kg mletého masa (hovězí a vepřové), 1/4 l vody, 2 vejce - z bílků sníh, 1 větší syrový brambor, 1 cibule, hrst strouhanky, 1 rohlík, 1 lžička sladké papriky, sůl, pepř, 20 dkg uzeného bůčku do pekáče, 1/4 cibule se slupkou do pekáče, 1 lžíce tuku do pekáče, paprika na poprášení šišek, voda na podlití
Postup: Mleté maso zalijeme 1/4 l vody a vidličkou zašleháme, až se vsákne do masa. Necháme hodinu odležet. Brambor jemně ustrouháme, rohlík nakrájíme na kostičky, cibuli nakrájíme na jemno, z bílků ušleháme tuhý sníh. Všechny suroviny rukama propracujeme, nakonec přidáme tuhý sníh. Z hmoty uděláme 2 šišky, přeneseme do pekáče, na plátky uzeného bůčku. Šišky poprášíme paprikou, přidáme 1/4 cibule a podlijeme vodou a pečeme 10 minut na 200 stupňů, pak zmírníme na 170 stupňů a pečeme asi 35 minut.