Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama
Založte webové stránky zdarma - eStránky.cz
 


Závitky z králíka

29. 10. 2007

Suroviny:

  • 1 hřbet a 2 stehna
  • 3 vajíčka
  • 10 dkg anglické slaniny
  • kyselá okurka
  • paprika
  • žampiony
  • hořčice
  • máslo
  • cibule
  • grilovací koření
  • sůl
  • olej

Postup: maso vykostíme a nakrájíme na plátky, na másle zpěníme cibuli a usmažíme vajíčka. Každý plátek masa osolíme, potřeme hořčicí, položíme na něj plátek slaniny, poklademe usmažená vajíčka, plátky žampionů, kousek okurky a papriky. Závitky srolujeme, upevníme párátky nebo převážeme nití.  Závitky vložíme do vymazané zapékací mísy, posypeme kořením, pokapeme olejem, přidáme zbytky (cibule, žampiony, anglická, okurky, papriky), podlijeme trochu vodou a dáme přikryté péct. Za občasného podlévání a otáčení pečeme asi 1,5 hodiny. Před dopečením odkryjeme a na každý závitek dáme oříšek másla. Příloha brambory nebo kaše.

Králík labužník

Suroviny:

  •  1 králík
  • 10 dkg slaniny
  • 1 velká cibule
  • 1 paprika
  • nálev:
  • 2 dl vody
  • 1,5 dl oleje
  • 2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • 1 lžička papriky
  • 2 lžíce kečupu
  • 2 lžíce hořčice
  • 5 stroužků česneku

Postup:  králíka rozporcujeme, vložíme do pekáče a zalijeme nálevem. Zasypeme nakrájenou cibulí, paprikou a slaninou a necháme do druhého dne odležet. Pečeme zvolna, podle potřeby podléváme. Místo králíka můžeme použít kuře. 

Paprikáš z králičího masa

Suroviny:

  • 1/2 kg králičího masa bez kostí
  • 6 dkg sádla nebo másla
  • 3 větší cibule
  • 1 lžíce sladké papriky
  • 2 dl kysané smetany
  • 1 lžíce mouky
  • šálek vývaru z kostí nebo masoxu

Postup:  maso nakrájíme na větší kousky. Na tuku osmahneme jemně nasekanou cibuli. Přidáme maso, osolíme a krátce opečeme. Opečené maso zaprášíme paprikou a za občasného podlévání vývarem dusíme do měkka. Měkké maso podlijeme smetanou rozmíchanou s moukou a krátce povaříme. Podáváme s dušenou rýží.

Králík na černo

Suroviny:

  • 1 králík
  • 1 cibule
  • 25 dkg kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer)
  • 10 kuliček černého pepře
  • 5 kuliček nového koření
  • 2 bobkové listy
  • sůl
  • 10 dkg pokrájených sušených švestek
  • 3 lžíce rybízové marmelády
  • 10 dkg nastrouhaného perníku
  • 1,5 dl červeného vína
  • citronová šťáva

Postup:  v kastrolu zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme nakrájenou nebo nastrouhanou zeleninu a krátce osmahneme. Na osmaženou zeleninu dáme naporcovaného osoleného králíka, zalijeme vodou, přidáme všechno koření a vaříme do měkka. Měkké maso a všechno koření vyjmeme z vývaru, do kterého dáme pokrájené švestky, perník, víno a marmeládu a 20 minut na mírném ohni povaříme. Potom vše rozmixujeme a dochutíme solí a citronovou šťávou. Podáváme s knedlíkem.

Králík na hořčici

Suroviny:                            Obrazek         

  • 1 králík                      
  • 5 dkg másla
  • 30 ml oleje
  • 1 cibule
  • 6 stroužků česneku
  • hrst petrželky
  • 120 ml francouzské hořčice se semínky
  • 400 ml bílého vína
  • 200 ml vody
  • tymián
  • bobkový list
  • sůl, pepř

Postup: králíka naporcujeme a opečeme z obou stran na směsi másla a oleje. Maso vyjmeme z hrnce a na jeho místě orestujeme nahrubo nakrájenou cibuli a drcený česnek, přidáme petrželku, tymián, bobkový list, opepříme, přimícháme hořčici a vše ještě orestujeme. Přidáme  vodu a víno, vložíme zpět králíka, osolíme a vaříme velmi mírným varem doměkka, asi 1 hodinu. Podáváme s bramborovým knedlíkem nebo bramborem. Druhý den, když se omáčka dobře proleží, chutná ještě víc.

Králík s nádivkou

Suroviny:

  • 1 králík                          
  • 30 dkg cibule
  • 15 dkg špeku
  • 5 dkg česneku
  • 5 lžic plnotučné hořčice
  • 4 dl bílého vína
  • sůl, pepř

Nádivka:

  • 6 rohlíků
  • 20 dkg vařeného uzeného masa
  • 2 dl vývaru z uzeného masa
  • 6 vajec
  • 5 dkg másla
  • 5 dkg křenu
  • 3 mladé cibulky
  • muškátový oříšek
  • sůl, pepř
  • petrželka nebo libeček

Postup: rohlíky nakrájíme na kostičky, pokropíme vývarem, přidáme žloutky, uzené maso nakrájené na kostičky, cibulku, petrželku, nastrouhaný křen, rozpuštěné máslo, sůl, pepř a muškátový oříšek a dobře promícháme. Přidáme tuhý sníh, který lehce vmícháme do nádivky.

Králíka prošpikujeme slaninou, osolíme a opepříme. Česnek prolisujeme, smícháme s hořčicí a touto směsí potřeme králíka z vrchu i zevnitř. Králíka naplníme nádivkou, sešijeme, vložíme do pekáče s cibulí nakrájenou na měsíčky, podlijeme vínem a pečeme při 180 stupních dozlatova (asi 1 - 1,5 hodiny). Během pečení přeléváme šťávou. Zbytek nádivky dáme do vymazané a vysypané zapékací misky a pečeme asi 20-30 minut. Králíka podáváme s bramborovým knedlíkem.

Králík na pepři

  • 1 králík
  • 2 cibule
  • 2-3 stroužky česneku
  • 6 dkg másla
  • sůl
  • sádlo nebo olej
  • 100-150 g chlebových kůrek
  • půl balíčku celého pepře
 

 Postup:  králíka rozporcujeme, osolíme a opečeme na sádle. Přidáme nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, máslo a ještě chvíli restujeme. Vložíme nakrájené kůrky a pepř, podlijeme vodou a dusíme do měkka, podle potřeby ještě podléváme a maso obracíme. Když chceme více omáčky, vyndáme maso a kuličky pepře, šťávu zahustíme moukou, osmahneme, zalijeme vodou a povaříme. Maso vrátíme do omáčky prohřát a podáváme s bramborovým knedlíkem nebo rýží.         

 To množství pepře můžeme dát bez obav, šťáva vůbec nepálí a má dobrou výraznou chuť.

Obrácené králičí řízky

Suroviny:

  • 3/4 kg králičích stehen a hřbetu
  • 1/4 kg anglické slaninyObrazek
  • 1 červená paprika
  • strouhanka
  • 2 vejce
  • sůl, pepř
  • olej
  • 1 dl vody

Postup:  maso ze stehen a hřbetu nakrájíme na plátky, osolíme, opepříme, obalíme ve strouhance a pak namočíme do vajíček rozšlehaných s lžičkou vody a osmažíme na oleji. Kostičky slaniny opečeme v pekáči, přidáme kostičky papriky a také opečeme, zalijeme vodou, poklademe osmaženými  plátky  masa a  pod  pokličkou  pečeme  asi 30 minut. 

Guláš z králíka

Suroviny:

  • 2 králičí předky
  • 2 cibule                             Obrazek
  • 2 stroužky česneku
  • 10 dkg slaniny
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 2 lžíce hladké mouky
  • mletá sladká paprika
  • sůl, pepř
  • olej
  • feferonky

Postup:  předky z králíka rozporcujeme. Na oleji orestujeme slaninu nakrájenou na kostičky, přidáme cibuli, orestujeme, přidáme maso, opečeme po obou stranách, opaprikujeme, osolíme a opepříme a ještě trochu restujeme, podlijeme trochu vodou, přidáme rozetřený česnek, rajský  protlak a dusíme do měkka. Ke konci dušení šťávu vydusíme do tuku, zaprášíme moukou, orestujeme, zalijeme vodou a povaříme. Guláš ochutíme a na talíři posypeme podle chuti nakrájenou feferonkou. Podáváme s knedlíkem.

Králík na slanině

Suroviny:

  • 2 zadní nohy a hřbet z králíkaObrazek
  • 1 cibule
  • 10 dkg slaniny
  • 5 dkg másla
  • 4 celé pepře
  • sůl, kmín, ocet
  • 1 lžička hladké mouky

Postup:  maso hustě prošpikujeme na klínky nakrájenou slaninou a posolíme. Do pekáče dáme máslo a zbytek nakrájené slaniny, přidáme nakrájenou cibuli a na slanině ji zpěníme. Přidáme porce králíka a po obou stranách je opečeme. Podlijeme, přidáme trošku octa, koření a pečeme do měkka. Během pečení podléváme vodou a přeléváme maso výpekem. Měkké maso a kuličky pepře vyndáme, ze stran pekáče oškrábeme napečenou šťávu, zahustíme moukou a povaříme. Podáváme s bramborovým knedlíkem a zelím.