Závitky z králíka
Suroviny:
- 1 hřbet a 2 stehna
- 3 vajíčka
- 10 dkg anglické slaniny
- kyselá okurka
- paprika
- žampiony
- hořčice
- máslo
- cibule
- grilovací koření
- sůl
- olej
Postup: maso vykostíme a nakrájíme na plátky, na másle zpěníme cibuli a usmažíme vajíčka. Každý plátek masa osolíme, potřeme hořčicí, položíme na něj plátek slaniny, poklademe usmažená vajíčka, plátky žampionů, kousek okurky a papriky. Závitky srolujeme, upevníme párátky nebo převážeme nití. Závitky vložíme do vymazané zapékací mísy, posypeme kořením, pokapeme olejem, přidáme zbytky (cibule, žampiony, anglická, okurky, papriky), podlijeme trochu vodou a dáme přikryté péct. Za občasného podlévání a otáčení pečeme asi 1,5 hodiny. Před dopečením odkryjeme a na každý závitek dáme oříšek másla. Příloha brambory nebo kaše.
Králík labužník
Suroviny:
- 1 králík
- 10 dkg slaniny
- 1 velká cibule
- 1 paprika
- nálev:
- 2 dl vody
- 1,5 dl oleje
- 2 lžičky soli
- 1/2 lžičky pepře
- 1 lžička papriky
- 2 lžíce kečupu
- 2 lžíce hořčice
- 5 stroužků česneku
Postup: králíka rozporcujeme, vložíme do pekáče a zalijeme nálevem. Zasypeme nakrájenou cibulí, paprikou a slaninou a necháme do druhého dne odležet. Pečeme zvolna, podle potřeby podléváme. Místo králíka můžeme použít kuře.
Paprikáš z králičího masa
Suroviny:
- 1/2 kg králičího masa bez kostí
- 6 dkg sádla nebo másla
- 3 větší cibule
- 1 lžíce sladké papriky
- 2 dl kysané smetany
- 1 lžíce mouky
- šálek vývaru z kostí nebo masoxu
Postup: maso nakrájíme na větší kousky. Na tuku osmahneme jemně nasekanou cibuli. Přidáme maso, osolíme a krátce opečeme. Opečené maso zaprášíme paprikou a za občasného podlévání vývarem dusíme do měkka. Měkké maso podlijeme smetanou rozmíchanou s moukou a krátce povaříme. Podáváme s dušenou rýží.
Králík na černo
Suroviny:
- 1 králík
- 1 cibule
- 25 dkg kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer)
- 10 kuliček černého pepře
- 5 kuliček nového koření
- 2 bobkové listy
- sůl
- 10 dkg pokrájených sušených švestek
- 3 lžíce rybízové marmelády
- 10 dkg nastrouhaného perníku
- 1,5 dl červeného vína
- citronová šťáva
Postup: v kastrolu zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme nakrájenou nebo nastrouhanou zeleninu a krátce osmahneme. Na osmaženou zeleninu dáme naporcovaného osoleného králíka, zalijeme vodou, přidáme všechno koření a vaříme do měkka. Měkké maso a všechno koření vyjmeme z vývaru, do kterého dáme pokrájené švestky, perník, víno a marmeládu a 20 minut na mírném ohni povaříme. Potom vše rozmixujeme a dochutíme solí a citronovou šťávou. Podáváme s knedlíkem.
Králík na hořčici
Suroviny:
- 1 králík
- 5 dkg másla
- 30 ml oleje
- 1 cibule
- 6 stroužků česneku
- hrst petrželky
- 120 ml francouzské hořčice se semínky
- 400 ml bílého vína
- 200 ml vody
- tymián
- bobkový list
- sůl, pepř
Postup: králíka naporcujeme a opečeme z obou stran na směsi másla a oleje. Maso vyjmeme z hrnce a na jeho místě orestujeme nahrubo nakrájenou cibuli a drcený česnek, přidáme petrželku, tymián, bobkový list, opepříme, přimícháme hořčici a vše ještě orestujeme. Přidáme vodu a víno, vložíme zpět králíka, osolíme a vaříme velmi mírným varem doměkka, asi 1 hodinu. Podáváme s bramborovým knedlíkem nebo bramborem. Druhý den, když se omáčka dobře proleží, chutná ještě víc.
Králík s nádivkou
Suroviny:
- 1 králík
- 30 dkg cibule
- 15 dkg špeku
- 5 dkg česneku
- 5 lžic plnotučné hořčice
- 4 dl bílého vína
- sůl, pepř
Nádivka:
- 6 rohlíků
- 20 dkg vařeného uzeného masa
- 2 dl vývaru z uzeného masa
- 6 vajec
- 5 dkg másla
- 5 dkg křenu
- 3 mladé cibulky
- muškátový oříšek
- sůl, pepř
- petrželka nebo libeček
Postup: rohlíky nakrájíme na kostičky, pokropíme vývarem, přidáme žloutky, uzené maso nakrájené na kostičky, cibulku, petrželku, nastrouhaný křen, rozpuštěné máslo, sůl, pepř a muškátový oříšek a dobře promícháme. Přidáme tuhý sníh, který lehce vmícháme do nádivky.
Králíka prošpikujeme slaninou, osolíme a opepříme. Česnek prolisujeme, smícháme s hořčicí a touto směsí potřeme králíka z vrchu i zevnitř. Králíka naplníme nádivkou, sešijeme, vložíme do pekáče s cibulí nakrájenou na měsíčky, podlijeme vínem a pečeme při 180 stupních dozlatova (asi 1 - 1,5 hodiny). Během pečení přeléváme šťávou. Zbytek nádivky dáme do vymazané a vysypané zapékací misky a pečeme asi 20-30 minut. Králíka podáváme s bramborovým knedlíkem.
Králík na pepři
|
|
Postup: králíka rozporcujeme, osolíme a opečeme na sádle. Přidáme nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, máslo a ještě chvíli restujeme. Vložíme nakrájené kůrky a pepř, podlijeme vodou a dusíme do měkka, podle potřeby ještě podléváme a maso obracíme. Když chceme více omáčky, vyndáme maso a kuličky pepře, šťávu zahustíme moukou, osmahneme, zalijeme vodou a povaříme. Maso vrátíme do omáčky prohřát a podáváme s bramborovým knedlíkem nebo rýží. | |
To množství pepře můžeme dát bez obav, šťáva vůbec nepálí a má dobrou výraznou chuť. |
Obrácené králičí řízky
Suroviny:
- 3/4 kg králičích stehen a hřbetu
- 1/4 kg anglické slaniny
- 1 červená paprika
- strouhanka
- 2 vejce
- sůl, pepř
- olej
- 1 dl vody
Postup: maso ze stehen a hřbetu nakrájíme na plátky, osolíme, opepříme, obalíme ve strouhance a pak namočíme do vajíček rozšlehaných s lžičkou vody a osmažíme na oleji. Kostičky slaniny opečeme v pekáči, přidáme kostičky papriky a také opečeme, zalijeme vodou, poklademe osmaženými plátky masa a pod pokličkou pečeme asi 30 minut.
Guláš z králíka
Suroviny:
- 2 králičí předky
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 10 dkg slaniny
- 2 lžíce rajského protlaku
- 2 lžíce hladké mouky
- mletá sladká paprika
- sůl, pepř
- olej
- feferonky
Postup: předky z králíka rozporcujeme. Na oleji orestujeme slaninu nakrájenou na kostičky, přidáme cibuli, orestujeme, přidáme maso, opečeme po obou stranách, opaprikujeme, osolíme a opepříme a ještě trochu restujeme, podlijeme trochu vodou, přidáme rozetřený česnek, rajský protlak a dusíme do měkka. Ke konci dušení šťávu vydusíme do tuku, zaprášíme moukou, orestujeme, zalijeme vodou a povaříme. Guláš ochutíme a na talíři posypeme podle chuti nakrájenou feferonkou. Podáváme s knedlíkem.
Králík na slanině
Suroviny:
- 2 zadní nohy a hřbet z králíka
- 1 cibule
- 10 dkg slaniny
- 5 dkg másla
- 4 celé pepře
- sůl, kmín, ocet
- 1 lžička hladké mouky
Postup: maso hustě prošpikujeme na klínky nakrájenou slaninou a posolíme. Do pekáče dáme máslo a zbytek nakrájené slaniny, přidáme nakrájenou cibuli a na slanině ji zpěníme. Přidáme porce králíka a po obou stranách je opečeme. Podlijeme, přidáme trošku octa, koření a pečeme do měkka. Během pečení podléváme vodou a přeléváme maso výpekem. Měkké maso a kuličky pepře vyndáme, ze stran pekáče oškrábeme napečenou šťávu, zahustíme moukou a povaříme. Podáváme s bramborovým knedlíkem a zelím.