Tvarohové knedlíky s ovocem
Suroviny:
- 20 dkg polohrubé mouky
- 25 dkg měkkého tvarohu
- 2 žloutky
- 8 dkg másla
- 4 dkg cukru
- špetka soli
- 20 dkg ovoce (jahody, meruňky)
Postup: žloutky utřeme s cukrem, máslem a solí, po částech přidáváme tvaroh a mouku, až vznikne vláčné těsto. Na pomoučeném vále utvoříme váleček, rozdělíme jej na stejné dílky, které plníme ovocem. Knedlíky vaříme v mírně osolené vodě 5-7 minut. Hotové špejlí propícháme, posypeme nastrouhaným tvarohem, moučkovým cukrem a polijeme rozehřátým máslem.
Místo tvarohu můžeme knedlíky polít vanilkovou omáčkou.
Suroviny:
- 1 vanilkový pudink
- 6 dl mléka
- 1 vanilkový lusk
- 5 dkg cukru krupice
- 2 dkg másla
Postup: pudinkový prášek rozmícháme v 1,5 dl studeného mléka, zbytek mléka osladíme, přidáme obsah vanilkového lusku a přivedeme k varu. Za stálého míchání vlijeme pudink rozmíchaný v mléce a 2 minuty vaříme. Pak přidáme máslo, rozmícháme a touto omáčkou poléváme hotové knedlíky.
Z uvedeného těsta děláme také švestkové knedlíky, které sypeme směsí mletého máku a cukru, polité máslem.