Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama
Založte webové stránky zdarma - eStránky.cz
 


Rolády

5. 11. 2007

Suroviny:

  • 3/4 kg zadního hovězího masa
  • 10 dkg šunky
  • 10 dkg slaniny
  • 2 velké cibule
  • sůl, pepř
  • 4 stroužky česneku
  • olej
  • 4 dl vody nebo vývaru na podlití
  • hladká mouka na zahuštění

Postup:  maso rozkrojíme na plát, který rozklepeme co nejvíce do tenka, osolíme, opepříme a potřeme česnekem. Rozložíme na něj šunku a slaninu. Zabalíme do rolády, kterou svážeme provázkem. Cibuli nakrájíme na jemno, dáme na olej a usmažíme do zlatova. Na cibuli dáme roládu a podlijeme vodou, zakryjeme poklicí a v troubě dusíme do měkka. Když je maso měkké, vyjmeme je, výpek vyrestujeme na tuk, záprášíme moukou, orestujeme, přidáme vodu, povaříme. Dochutíme solí, pepřem, přecedíme přes jemné síto - šťáva by měla být zlatavé barvy s vůní po česneku. Příloha: bramborový knedlík, rýže, brambory. 

Plněný hovězí závitek

Suroviny:

  •  500 g zadního hovězího masaObrazek
  •  200 g mletého libového masa
  •  4 bílky
  •  40 g šunky
  •  40 g olivového oleje
  •  120 g cibule
  •  mletý pepř
  •  sůl

Postup: mleté maso ochutíme trochou soli a pepřem, přidáme bílky, na kostičky nakrájenou šunku a promícháme v kompaktní hmotu. Plátky hovězího naklepeme, osolíme a opepříme, na prostředek dáme mleté maso zformované do válečku, okraje masa přes něj přehneme a svineme do závitků, které opečeme v kastrolu na oleji ze všech stran.

Na výpeček dáme jemně nakrájenou cibuli, kterou restujeme do hnědé barvy, pak podlijeme, přidáme opečené závitky a dusíme pod pokličkou na mírném ohni do změknutí. Podléváme jenom mírně, aby výpeček vázal. Měkké závitky přeléváme výpečkem. Podáváme s rýží nebo s bramborem a zeleninovým salátem.

Selčiny závitky

Suroviny:

  •  4 plátky zadního hovězíhoObrazek
  •  200 g uzeného bůčku
  •  2 cibule
  •  2 větší vařené brambory
  •  2 sterilované okurky
  •  1 vejce
  •  hladká mouka
  •  1/2 kostky masoxu
  •  olej
  •  pepř
  •  sůl

Postup: plátky masa naklepeme, osolíme, opepříme. Bůček nakrájíme na kostičky, trochu vyškvaříme, přidáme 1 nakrájenou cibulku a osmahneme. Pak vložíme kostičky brambor, okurek, prohřejeme a zahustíme vejcem.

Náplní potřeme plátky masa, stočíme, upevníme párátky a opečeme na oleji na druhé zpěněné cibulce. Podlijeme vodou, přidáme masox a dusíme.

Měkké maso vyjmeme, šťávu vydusíme do tuku, zaprášíme moukou, orestujeme, podlijeme a provaříme. Vrátíme závitky, prohřejeme a podáváme s rýží nebo s vařenými brambory.