Kuře
Kuře na houbách
Suroviny:
- 1 kuře
- 15 dkg hub
- 1 cibuli
- 3 lžíce rajčatového protlaku
- 3 lžíce oleje
- 1 stroužek česneku
- 1 dl vývaru z masoxu
- 1/2 dl bílého vína
- sůl
Postup: rozporcované kuře osolíme a opečeme po obou stranách na oleji. Kuře vyjmeme a na zbylém oleji osmažíme nakrájenou cibuli a česnek, potom znovu přidáme porce kuřete a ještě asi 5 minut opékáme. Podlijeme vývarem z masoxu, přidáme nakrájené houby (nebo namočené sušené), rajčatový protlak a dusíme pod pokličkou, až kuře změkne a šťáva zhoustne. Šťávu dochutíme solí, přilijeme víno a ještě chvíli podusíme. Podáváme s rýží nebo s opečenými bramborami.
Kuře a lá bažant
Suroviny:
- 1ks středně velké kuře
- 160 gr slaniny
- 100 gr cibule
- 90 gr másla
- 10 gr nové koření
- 10 gr celý pepř
- voda na podlévání
- sůl
Kuře na majonéze
Suroviny:
- 1 menší kuře
- 1 majolka
- 2-3 stroužky česneku
- 1/5 dl oleje
- 1/5 dl vody
- sůl, pepř
Postup: Kuře osolíme, opepříme, potřeme rozetřeným česnekem a majonézou. Dáme do pekáčku, přidáme vodu a olej. Kuře položíme prsama dolů a pečeme asi 40 minut, pak kuře otočíme a pečeme při teplotě 180 stupňů dalších 20 minut. Délka pečení závisí na velikosti kuřete. Kuře při pečení krásně voní a má křupavou kůrčičku. Příloha brambory a zeleninový salát.