Kuře s nádivkou
Kuře s jarní nádivkou
Suroviny:
- 1 kuře
- kuřecí játra
- 2 vejce
- 3 rohlíky
- 1 lžíce másla
- mléko
- sůl
- muškátový květ
- 1 lžíce sekané petrželky
- 1 lžíce spařených rozsekaných kopřiv
- olej do pekáče
Postup: žemle rozmočíme v mléce, vymačkáme a utřeme s kořením, natěmi, solí, máslem, žloutky a rozsekanými játry. Vmícháme tuhý sníh z bílků. Kuře naplníme nádivkou a zašijeme. Pečeme za občasného podlévání do zlatova.
Kuřecí stehna plněná chlebovou nádivkou
Suroviny:
- 4 vykoštěná kuřecí stehna s kůží
- lžíce koňaku
- 1 dl vína na podlití
- 4 dkg másla
- olivový olej na opečení
- sůl, pepř
Nádivka:
- 4 plátky chleba Moskva
- svazek libečku
- lžíce koňaku
- 1/2 dl bílého vína
- 4 dkg másla
- muškátový oříšek
- sůl, pepř
Postup: vykoštěná stehna položíme kůží na prkénko, rozklepeme, pokapeme koňakem, osolíme, opepříme a necháme 1 hodinu odležet. Chleba nakrájíme na malé kostky, přidáme nakrájený libeček, změklé máslo, bílé víno a koňak, ochutíme muškátovým oříškem, osolíme, opepříme a dobře propracujeme. Necháme 1 hodinu odležet.
Odleželá stehna plníme nádivkou, zabalíme do závitků a upevníme párátky. Osolíme, opepříme a zprudka opečeme na pánvi s olivovým olejem. Přendáme do pekáčku, podlijeme vínem, přidáme plátky másla a pečeme asi půl hodiny. Podáváme s bramborovou kaší s křupavými krutony - viz. vaříme z brambor.