Buchtičky se šodó
Suroviny:
- 1/2 kg hladké mouky
- 7 dkg cukru krupice
- 10 dkg másla
- 2,5 dkg droždí
- 3 dl mléka
- 1 vejce
- špetka soli
- citronová kůra
- 10 dkg másla do pekáče
Na šodó:
- 8 dl mléka
- 1 dkg cukru
- 4 žloutky
- 4 dkg vanilkového pudinku
- 1 dkg vanilkového cukru
- 1-2 lžíce rumu
Postup: do 4 lžic vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a mouky a necháme vykynout. Do mísy dáme mouku, cukr, sůl, vejce, citron.kůru, 10 dkg rozpuštěného másla, kvásek a vlažným mlékem zaděláme těsto, které necháme vykynout. Z těsta vyválíme malé válečky o průměru asi 2 cm, z nich ukrajujeme dílky, které skládáme jeden vedle druhého do pekáče vymazaného máslem. Jednotlivé dílky promazáváme zbylým rozpuštěným máslem. Buchtičky necháme v pekáči opět vykynout, pak pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 25 minut.
Šodó: polovinu mléka svaříme s cukrem. V druhé polovině mléka rozšleháme žloutky, vanilkový cukr a pudink. Nalijeme do svařeného mléka a za stálého míchání zahříváme do zhoustnutí. Nakonec přidáme rum, promícháme a podáváme s buchtičkami.